SAMOLETNI.COM Rotating Header Image

Защо вулканичната пепел пречи за изпълняването на самолетните полети.

Освен, че вулканична пепел облаци ограничава видимостта на пилотите,  най-сериозната заплаха за безопасноста е че пепелта може да причини спиране на  двигателите на самолета по време на полет. През последните десетилетия, повече от 90самолета са претърпели повреди от вулканичнипепел и пара , по данни на Международната организация за гражданско въздухоплаване.

Вулканична пепел е съставена предимно от силикати или стъклени влакна,  които след като попаднат в реактивеният двигател  се стапят  което води до пламаци и повреда в  двигателя.

Невъзможно е да се предскаже колко дълго ще  продължи забавянето и отмяната на полети, тъй като вулкана в Исландия още продължава да изригва.

Опасностите от вулканична пепел са добре познати на пилоттеи и въздухоплавателните компании. След изригването на 1982 Galunggung вулкан в Индонезия, например, Боинг 747 летящ към Австралия от Малайзия губи тяга и всичките четири двигателя спират от пепел попаднала в тях. Самолета пада до 12500 фута от 36000 фута, преди пилотите да успеят да рестартират двигателите и самолета да кацне аварийно в Индонезия.

В Исландия, стотици хора напуснаха домовете си да се избегнат наводнения след изригването на вулкана който рано в сряда започна да топи ледниците Eyjafjallajokull. Исландското летище остава отворен, тъй като е на запад от вулкана и вятър отнася пепелта далеч на юггоизток от него.

Leave a Reply